Artikel i Herning Folkeblad, 21. august 2019
Glaukom – den snigende øjensygdom.
Hvis du pludselig føler, du er blevet dårligere til at se, kan det have flere årsager, som du altid bør få tjekket hos en øjenlæge.
En af årsagerne kan være, du lider af øjensygdommen Glaukom – også kaldet Grøn Stær. Ved glaukom opstår der et forhøjet tryk i øjet, og hvis dette tryk er forholdsvis konstant på synsnerven, opstår defekter i synsfeltet, som i værste fald – ubehandlet – kan føre til blindhed.
Glaukom er en snigende øjensygdom, som man desværre kan gå med i mange år, førend den bliver opdaget. I nogle tilfælde kan det vise sig, at øjet desværre har fået nogle defekter, som ikke kan repareres igen, når først skaden er sket.
Forskning har vist, at øjensygdommen kan være arvelig betonet, og derfor er det meget vigtigt, at når først et familiemedlem har fået sygdommen konstateret, at også nære familiemedlemmer – f.eks. børn og børnebørn – bliver tjekket for sygdommen i tide.
Hvis glaukom opdages i tide, kan man starte en behandling med f.eks. tryknedsættende øjendråber. Har man først fået konstateret glaukom, er det en øjensygdom, man skal leve med resten af livet. Den kan ikke helbredes, og skader, der allerede er opstået på synet, kan derfor ikke genoprettes.
Derfor er det meget vigtigt at gøre opmærksom på denne lumske sygdom, som mange desværre ikke ved, de går rundt med.
I Danmark
Ca. 100.000 danskere er i behandling for glaukom, men man formoder at lige så mange har symptomer på sygdommen.
Som mange måske ikke ved, findes der en forening – Dansk Glaukom Forening – som er en patientforening, hvis væsentligste opgave er at udbrede kendskabet til denne lumske øjensygdom.’
Dette gøres bl.a. gennem medlemsmøder rundt om i landet.
På disse møder kan patienter, pårørende og andre som har interesse i glaukom mødes til en uformel snak om de problemer og udfordringer, man har i dagligdagen, når man lider af grøn stær. Det kan bl.a. være, at man ikke mere er så god til at læse alt det, som står med småt, læse sin avis – ja – i det hele taget ting, som kan være en udfordring i hverdagen. ’
På nogle møder har vi også haft den fornøjelse at en ansat på det lokale kommunikationscenter, har været villig til at komme og fortælle om hjælpemidler, som kan lette hverdagen meget for den enkelte patient.
Her i Herning holder vi den 3. september sådan et møde i Midtjysk Øjenklinik, Sundhedshuset i Lind, hvor også øjenlæge Jens Aagård vil fortælle deltagerne lidt om forskellige øjendråber. Endvidere vil to ansatte hos øjenlægen vise, hvordan man drypper sine øjne rigtigt, så man opnår bedst mulig effekt af dråberne.
Du kan også få mere information om øjensygdommen på vores hjemmeside www.glaukom.dk, og der kan man også altid finde oplysninger om diverse arrangementer.
FOR DIN EGEN OG DIN FAMILIES SKYLD vær ekstra opmærksom, hvis du kender til, at nogen i din familie har denne sygdom.
Du er velkommen til at kontakte Dansk Glaukom Forening på www.glaukom.dk eller post@glaukom.dk