Knap et halvt hundrede medlemmer deltog i årsmødet i Odense den 30. april 2022
Dagen var præget af tre vidt forskellige faglige indlæg med hensyn til emner.
Først var stud. med. Alexander von Spreckelsen på med ”forskningsmæssige briller.” Han redegjorde for en undersøgelse af bivirkninger, både helbredsmæssige og kosmetiske, ved medicin i relation til glaukom. Dernæst holdt Margit Cramer, politiker med sundhedsfaglig baggrund, et indlæg, som tog udgangspunkt i sundhedsreformen. Margit formidlede talrige både generelle og konkrete visioner om sundhedssystemet på mange forskellige områder, hvad der gav anledning til løbende kommentarer og spørgsmål. Hun slog overordnet til lyd for et helhedssyn i tilgangen til patienten. Eksempelvis sammenhængende patientforløb, hvor man sikrer bedre samarbejde på tværs mellem sygehus og hjem, så fagpersoner sammen med borgeren kan træffe individuelle beslutninger. Desuden gerne et tættere samarbejde mellem instanser som kommuner, sygehuse og praktiserende læger. Hun så positivt på mindre enheder i sundhedssystemet, som fx.oprettelse af mindre sundhedshuse i kommunerne, frem for lang afstand til store “behandlingsfabrikker”. Arbejdsdelingen trængte til reorganisering. Sygeplejersker kunne fx sagtens påtage sig opgaver som visse prøvetagninger uden lægelig godkendelse, hvorved der kunne spares tid.
Endelig stod Martin Mejlby, direktør i Lys og Lup, for et mere praktisk orienteret indlæg om hjælpemidler. Firmaet havde medbragt en bred vifte af produkter, som blev gennemset og afprøvet, især i frokostpausen. Martin fortalte bl.a. om et nyt engelsk produkt på markedet, som giver glaukompatienten mulighed for selv at måle sit øjentryk løbende. Filterbriller, som blokerer de lysbølgelængder, der forringer kontrasten eller generer øjnene, er et godt middel mod glaukompatienters udbredte problemer med bl.a. at se i mørke. Ikke overraskende tiltrak dette produkt derfor også megen opmærksomhed.
Årsmødet omfattede også en evaluering af stambordsmøder forestået af Linda Leifing Nielsen samt en af vores stambordsværter, Bente Skønnemann, som opsamlede erfaringerne fra møderækken efter coronalukningen. Møderne havde været både vellykkede og velbesøgte. De pegede på lån af lokaler, som en væsentlig udfordring. Det kræver også et vist antal deltagere, før fagfolkene oplever, at det kan betale sig at afse tid til at levere indlæg. Denne omstændighed havde medført aflysning to steder (Kalundborg og Vejle). Fyn har været forsøgt som lokalitet flere gange uden held. De understregede, at alle var velkomne til at hjælpe til med det praktiske, men også til selv at tage initiativer og til at deltage i planlægningen af stambordsmøder rundt omkring. Indlægget afstedkom tilsagn fra et medlem om at stå for et stambordsmøde i Næstved som et nyt område.
/ KF
Dagsorden:
Til stede fra bestyrelsen:
Lisa Marie Brorson (via teams), Kim Foss, Linda Leifing Nielsen, Poul Nielsen, Søren Pedersen og Henrik Worsøe.
Ad 1) Formandens beretning
Formanden, Henrik Worsøe,
aflagde beretning. Den skriftlige udgave vedlægges som bilag. Beretningens omtale af facebookgruppen og efterfølgende kommentarer fra forsamlingen foranledigede HW til at afklare, at man sagtens kan følge en enkelt facebookgruppe uden at være aktivt medlem på resten af facebook.
Beretningen blev herefter vedtaget.
Ad 2) Fremlæggelse og godkendelse af regnskab
Kasserer Søren Pedersen omdelte og fremlagde foreningens årsregnskab for 2021. Årsregnskabet udviste et resultat på – 61.000 kr. mod + 13.000 kr. i 2020. SP oplyste, at resultatet især kunne henføres til velbegrundet ændring i periodiseringen af visse udgifter på hhv. regnskabsårene 2020 og 2021. SP var derfor alt i alt ikke bekymret for udviklingen. Efter årets resultat har foreningen da også en egenkapital på 305.000 kr. Årsregnskabet blev herefter godkendt.
Ad 3) Fastlæggelse af kontingent
Bestyrelsen foreslog uændret kontingent = 150 kr. årligt, hvilket blev vedtaget.
Ad 4) Bestyrelsens forslag
SP omdelte “Fortegnelse over håndtering af personoplysninger i Dansk Glaukom Forening”, som beskriver forslaget til persondatapolitik. Ligeledes omdeltes en beskrivelse afprivatlivspolitik. Efter redegørelse for indholdet heri ved SP blev disse forslag godkendt.
Ad 5) Indkomne forslag
Der var ikke indkommet forslag.
Ad 6) Valg til bestyrelsen
Følgende blev genvalgt til bestyrelsen uden modkandidatur: Lisa Marie Brorson, Linda Leifing Nielsen, Inge Ploug og Henrik Worsøe som medlemmer samt Kim Haaning som suppleant.
Ad 7) Eventuelt
Fratagelse af kørekort som følge af glaukom blev taget op af et medlem og diskuteret. Medlemmet udtrykte utilfredshed med, at den gængse synsfeltundersøgelse ifølge medlemmet ikke tager højde for det konkrete synsfelt, som er relevant ved bilkørsel. Foreningens psykolog Ella Bennetzen oplyste, at hun var bekendt med flere, der havde fået frataget deres kørekort, og som efterfølgende havde fået foretaget en ny synstest som “second opinion” og i den forbindelse havde fået kørekortet tilbage. Andre medlemmer gav udtryk for, at det i praksis var noget nær umuligt.
Dyssegård den 3. maj 2022, Kim Foss, referent.
Fremlagt på generalforsamling d. 30. april 2022
Medlemstal
Vi er nu 450 medlemmer. Det er en pæn fremgang på ca. 50 medlemmer siden 2020. Det er vi glade for. Vi må dog konstatere, at kun 1.250 har betalt kontingent ved betalingsfristens udløb. Det er vi ikke ukendt med, men det er en ærgerlig og unødvendig belastning af vores postmester og kassemester at skulle rykke de mange restanter Medlemstallet giver også anledning til bekymring, da vi kun er på 0,5 % af det mulige tal, når vi tager i betragtning, at ca 100.000 personer er i behandling for grøn stær.
Vi vil meget gerne vitalisere foreningen til mere aktivitet og stærkere medlemsdeltagelse, og vi skal derfor opfordre til, at medlemmerne forsyner os med input til aktiviteter. Det kan ske via vores facebookside eller hjemmesiden samt på mailadressen. Vi er samtidig også meget interesserede i, at medlemmer melder sig som ressourcepersoner til lokale arrangementer som stambordsmøder o. lign.
Gennemførte aktiviteter
Vi er stolte af og glade for de aktiviteter, der er gennemført:
* En række lokale møder.
* 3 blade
* Et velfungerende website og en facebookgruppe
* Støtte til forskningsaktiviteter
* Deltagelse i patientforeninger
Planlagt for 2022
Fortsættelse af de samme aktiviteter, som vi ved, der er blevet værdsat, dvs. blade, møder m.v. Vi vil samtidig sondere muligheder for at styrke foreningens arbejde evt. igennem samarbejde med relevante foreninger. Det vigtige mål for os skal være at skabe en forening, der sikrer fællesskab og viden om glaukom, og til det formål skal vi være åbne over for alle muligheder i form af samarbejde og kommunikationsformer, uanset om det skal være på print, digitalt eller som en kombination.
Vi glæder os til det fortsatte arbejde og skal blot gentage invitationen til medlemmer om at deltage.
Henrik Worsøe