Stambordsmøde Roskilde torsdag 5. oktober 2023 –
Referat fra en meget spændende og udbytterig aften.
v/ Henrik Worsøe
Dansk Glaukom Forening havde inviteret til møde i den gamle rådhussal i Roskilde og den blev fyldt til sidste plads med ca. 75 fremmødte.
Det var bestemt også umagen værd, da vi fik nogle udbytterige timer sammen med Miriam Kolko (1), der er en af de førende eksperter i forskning og behandling af Glaukom. Ikke bare i Danmark, men også
internationalt kaldes der på hendes ekspertise.
Miriam gennemgik indledningsvist den basale viden om øjet og nogle væsentlige funktioner ved øjet.
Desuden blev definitionerne omkring Glaukom gjort klare, så der er en klar kommunikation og forståelse om sygdommen.
Der foregår heldigvis en intensiv forskning i Glaukom og et af de vigtige centre for denne forskning er på Københavns Universitet i forskergruppen ”EyeTRU”(2) under ledelse af netop Miriam.
Det kan med det samme afsløres, at der er desværre ikke en mirakelkur lige om hjørnet, men at der er rigtig mange spændende opdagelser, der måske en dag kan sættes sammen til brugbare løsninger.
Der var undervejs mange spørgsmål og interessen var meget stor for at få forklaringerne uddybet.
I pausen dannede der sig hurtigt en stor gruppe omkring Miriam med mange specifikke spørgsmål omkring medicin, behandlinger, symptomer mm.
Blandt de mange emner, der blev diskuteret, kan der her fremhæves et par stykker.
Blandt andet, hvad kan man selv gøre for at bekæmpe sygdommen. Først og fremmest skal man følge den medicinering, som er foreskrevet. Dernæst er en sund livsstil også et godt bidrag, da alt hvad der styrker blodomløbet, også styrker nerveceller og dermed formegentlig ofte hæmmer glaukom i at udvikle sig.
Der også indikationer af at B3 vitaminkomponenten, nicotinamid, er et godt middel til at styrke nerveceller og dermed synsceller, men det skal nævnes, at der endnu ikke er decideret evidens for dette.
Vi fik også en grundig orientering om det store FOREVER projekt, der gennemføres sammen med Synoptik. Det er et projekt, der har til formål at skabe bedre øjensundhed, bedre almen sundhed og optimere samarbejdet mellem optikere og øjenlæger. Ved indsamling af store mængder data fra øjenundersøgelser foretaget i Synoptiks omkring 100 butikker i Danmark, vil man kunne karakterisere dem, der er i risiko for at få en synstruende øjensygdom. På den måde vil man således kunne opspore dem i risiko rettidigt og samtidig undlade at bruge ressourcer på dem, der aldrig vil få et synshandikap. Da øjet er et vindue indtil kroppen, vil de udvidede øjenundersøgelser desuden kunne forudsige mange kropssygdomme, hvorfor man ligeledes kan opspore disse rettidigt. Endeligt vil projekt FOREVER bane vejen for et optimeret samarbejde mellem optikere og øjenlæger gennem en validering af de udvidede synsprøver, der foretages i landets Synoptikbutikker.
Et meget varmt emne, der berørte stort set alle til mødet, er diskussionen om konserveringsstoffer i vores medicin – og – dette er vigtigt – også i vores kunstige tårer, altså dråber vi tager for at lindre tørre og sviende øjne. Vi bør absolut undgå produkter med konserveringsmidlet Benzalkoniumchlorid (BAK). Det kan desværre ofte betyde lidt dyrere produkter, da tilskud endnu kun gives svarende til billigste præparat, men konsekvensen af dagligt at hælde BAK i øjet er bestemt ikke god. Der arbejdes – og bør fortsat arbejdes – politisk på at minimere brugen af BAK i øjendråber bl.a. at ændre tilskudsreglerne, så tilskuddene hæves, så en større del af udgiften til konserveringsfri produkter dækkes.
Den meget interesserede og kompetente forsamling kunne givetvis have fortsat mødet længere end de timer, som vi havde til rådighed, men det betyder jo blot, at Dansk Glaukom Forening vil vende tilbage med flere spændende møder med dygtige talere.
1. Miriam Kolko: Professor Miriam Kolko er overlæge og grøn stær specialist ved Københavns
Universitetshospital, Rigshospitalet og professor i translationel øjenforskning ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet.
2. EYETRU: Eye Translational Research Unit (EyeTRU) er en forskningsgruppe, som bygger bro mellem Afdeling for Øjensygdomme, Københavns Universitetshospital, Rigshospitalet, og Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet.
[Alle artikler, indhold, billeder og andre materialer på denne hjemmeside er beskyttet af ophavsret. Uden forudgående skriftlig tilladelse er det ikke tilladt at reproducere, distribuere, ændre eller på anden måde anvende indholdet fra denne hjemmeside, hverken helt eller delvist.]